Powered by Invision Power Board

>divXsweden forum -> Generellt -> Tekniska frÃ¥gor
  Closed TopicStart new topicStart Poll

> -=[ FAQ - CODEC's, filter & mediaspelare *rev12* ]=-
masken
Skapat: Ons Nov 13, 2002 16:04
Quote Post


Emeritus


Grupp: Emeriti
Inlägg: 2500
Medlemsnummer: 18
Registrerad: 26 Maj 2002Eftersom detta är ett konstant återkommande ämne, så tänkte jag att en liten FAQ kan vara käckt att ha till hands, förhoppningsvis för att försöka få ned den allmäna förvirringsgraden litet wink.gif

CODEC's och standarder

MPEG4
Primärt ett CODEC för audio & video, men även en standard för att skapa bl a interaktiv media. Formatet är framtaget av International Organization for Standardization - ISO.

ASF
Microsoft's "Advanced Streaming Format". En STÄNGD specifikation för ett filformat i vilken olika typer av kodat media kan ligga. Däribland MPEG4 v.3, som är Microsoft's implementering av MPEG4. Ej ISO kompatibel.

AVI
Microsoft's "Audio Video Interleave". En ÖPPEN specifikation för ett filformat i vilken olika typer av kodat media kan ligga. Dvs en filformats specifikation likt ASF, som anger hur video och audio är sammankopplade. Kan användas till i princip vilka typer av media som helst i en implementation av CODEC kombinationer.

DivX 3.11
Det som från början och idag ÄR "DivX". Avser en knäckt, hackad, och modifierad version av Microsoft's MPEG4 v.3 CODEC implementering. Knäcktes med syftet att bla kunna använda använda andra kombinationer av ljud CODEC's tillsammans med MPEG4 v.3. AVI filformatet valdes till dess implementation. Ej MPEG4 ISO kompatibel.

DivX 4/5
Från grunden uppbyggda open source implementeringar av MPEG4 ISO standarden, utvecklade av DivXNetworks. Filformatet är AVI.

XviD
Från grunden uppbyggd open source implementering av MPEG4 ISO standarden. Filformatet är AVI.

DIVX
DIgital Video eXpress. En hård- och mjukvarulösning för att hyra videofilmer, framtaget av "Circuit City" 1998 (ett försök av Hollywood att få totalkontroll över film media). Idag totalt dött. I princip var filmformatet en DVD, stripppad på alla extra saker såsom bonusmaterial, trailers, widescreen, och flerspråksfunktioner. Använde trippel DES kryptering.

AC3
Är ett filformat utvecklat av Dolby Laboratories. Syftet med formatet är att "bundla" ihop flera ljudkanaler till en enda ström, för att få ett så kompakt format som möjligt. I DVD sammanhang handlar det om flera MPEG2 ljudkanaler i olika datahastigheter (bitrates), t e x Dolby Digital 5.1 ljud.

...så har jag fattat det iaf wink.gif

Uppspelning av media
Du vill kunna spela upp media i DivX eller XviD format, men något fungerar inte, bild eller ljud.

Man måste då förstå varför det inte fungerar. De flesta uppspelarna till Windows använder Windows standardfunktioner för uppspelning. Detta görs genom en DirectX funktion som heter DirectShow.

Detta innebär "grovt" sett att vilken DirectShow kompatibel spelare som helst kan användas för uppspelning av all media på din dator till vilken du har ett DirectShow kompatibelt CODEC och/eller filter.

Vad alla operativsystem behöver för att kunna spela upp DivX eller XviD media är alltså ett CODEC, eller ett filter, som fungerar som en "tolk" för dataformatet. Så enkelt är det. En DivX 3.11a fil med AC3 ljud behöver alltså en DivX 3.11a "tolk", samt en AC3 "tolk" för att kunna läsa och hantera informationen i *.avi filen.

Ett CODEC betyder CODer/DECoder. Med ett CODEC kan man både koda och avkoda till/från det format CODEC:et hanterar.

Ett filter kan endast processa innehållet filtret är skrivet för att processa. Dvs ett filter kan inte skapa någonting, eller koda någonting. Ett filter kan alltså bara användas för uppspelning.

Om du bara är intresserad av att kunna spela upp filmer, skaffa då ffdshow filtret. Detta filter hanterar DirectShow uppspelning av DivX 3, 4, och 5 formaten, och även XviD. Det har även funktioner för att förbättra bildkvalitén på det som spelas upp.

Använd inte "CODEC packs" såsom "Nimo" mfl. Dessa kanske fungerar för vissa, eller t o m i de flesta fall. Men du kommer att få problem om du vill avinstallera eller uppgradera, då man för det första inte har kontroll över vad som installeras, och sedan rensar inte avinstallationen bort allt. Långt därifrån faktiskt. Ytterligare aspekter i detta är att man installerar en massa saker man inte behöver, som dessutom slöar ned din dator genom att ladda en massa systemfiler du inte behöver. Använd helt enkelt inte sk*ten. Alla utvecklare enas om detta, läs vidare på Doom9's hemsida om du är vidare intresserad.

Kortfattat
Skaffa följande om du vill kunna spela upp dina filmer:
  I skrivande stund är 20021010 build:en den mest stabila och fungerande.
 • AC3 CODEC
  Antingen använder du Media Player Classic, eller så installerar du t ex WinDVD, där InterVideo's AC3 CODEC följer med. Ett annat alternativ är att installera Odio Dekoda.
 • Direct VobSub
  Täcker alla dina behov för att kunna titta på undertexter (subtitles). Täcker i princip alla format som finns idag. Fullversionen innehåller även bra verktyg för att manipulera och konvertera undertexter.
 • Komplettera eventuellt med...
  En mediaspelare, såsom Media Player Classic, Zoomplayer, eller BSPlayer. Givetvis funkar även Windows Media Player v.6.4 alldeles utmärkt. WMP 6.4 levereras med alla MS operativsystem, sök efter "mplayer2.exe" på din systempartition.[LIST]
  Att göra egna DivX eller XviD filmer
  Du vill göra dina egna DivX eller XviD filer. Först och främst; om du saknar riktigt bra med tålamod och en förmåga att söka efter lösningar själv på nätet, sluta läsa med en gång wink.gif

  Att skapa DivX eller XviD filmer med bra resultat kräver och förutsätter tålamod. Det finns absolut inga "lätt som ett musklick" lösningar på detta. Om någon påstar detta för dig så vet dom antagligen inte hur man gör filmer själva, eller så ljuger dom helt enkelt. Att skapa en bra DivXviD film är för en nybörjare oftast långt ifrån självklart.

  Å andra sidan, om man har tålamot och en vilja att lära sig, så är ju ingenting omöjligt smile.gif Du måste bara göra dig familjär med koncept så som bitrates, resolutions, aspect ratios, CODEC's och alla de små verktyg som associeras med dem. Det finns alldeles utmärkta referenser och sidor om detta på nätet.

  Jag tror att de flesta som hållt på med detta ett tag håller med mig om att enda sättet att börja göra sina egna kodning med bra kvalitet är att antingen göra DivX 3.11a SBC (Smart Bitrate Control) kodningar eller XviD kodningar med hjälp av Gordian Knot frontend:en. För de som inte känner till Gordian Knot, se Doom9's guider. Enkelt sett, så är det ett användar interface som samlar ihop och instruerar alla nödvändiga verktyg och program involverade i skapningen av en DivXviD om vad de skall göra.

  Din primära informationskälla om hur man bör gå till väga med att göra filmer mha Gordian Knot frontend är Doom9. Guider, FAQ's, och forumen där är faktiskt ALLT du någonsin kommer att behöva. Om du inte hittar vad du letar efter, så sök på hemsidan och i forumen. Om du fortfarande inte hittar vad du letar efter, sök igen. Läs mera. Allt finns där. Och slutligen, om det inte skulle finnas, posta inlägg i forumet.

  För att få bra idéer om hur du skall koda din film, vilka inställningar, regler och specifikationer du skall använda dig av, så använd dig av TDX reglerna. Dessa reglerna har gjorts bara med dessa syftena; att försöka minimera antalet vanliga fel och misstag, samt se till att en viss kvalitets standard hålls. Läs detta, och lär dig innebörden av vad som står där. Det är extremt viktigt och kommer att hjälpa dig mycket smile.gif

  Själv har jag bara "lekt" litet grann och är långt ifrån någon expert. Så jag tillförlitar mig helt på att både mina skivor inte pajar, och att min DVD spelare fungerar wink.gif

  Länkar och referenser
  Bild CODEC's och filter

  ffdshow
  http://sourceforge.net/projects/ffdshow

  ReClock
  Referenstråd på Doom9's forum.
  http://ogo.nerim.net/reclockfilter/

  XviD's officiella hemsida:
  http://www.xvid.org

  Koepi's XviD CODEC kompileringar
  http://www.roeder.goe.net/~koepi/xvid.shtml

  Nic's XviD CODEC kompileringar
  http://nic.dnsalias.com/

  Indeo Interactive
  Ett CODEC som tagits bort ur Windows XP SP1.
  http://www.ligos.com/indeo.htm

  Ljud CODEC's och filter
  Opensource AC3 filter projekt
  http://ac3filter.sourceforge.net/

  OGG DirectShow filter
  http://tobias.everwicked.com/oggds.htm

  Dolby Laboratories AC3
  http://www.dolby.com/tech/ac-3mult.html


  Mediaspelare
  Mediaplayer Classic
  MPC är utvecklat av Gabest som även gjort DVobSub. Byggt på den klassiska Windows Media Player 6.4's utseende, men med förbättrade funktioner. Innehåller bl a ett AC3 filter som aktiveras automatiskt om MPC känner av att det inte finns något AC3 CODEC installerat.
  http://vobsub.edensrising.com/mpc.php

  InterVideo WinDVD
  Att installera senaste versionen av WinDVD gör att man även får med InterVideo's AC3 CODEC. Detta tillsammans med Cyberlink's AC3 CODEC som kommer med PowerDVD är det allra vanligaste.
  http://www.intervideo.com/jsp/Products.jsp

  Zoomplayer
  En mediaspelare fullspäckad med mer eller mindre användbara funktioner. Utvecklas och uppdateras regelbundet. Utvecklad med tanke på uppspelning på t ex en TV.
  http://www.inmatrix.com/zplayer/

  BSPlayer
  En klassiker.
  http://www.bsplayer.org/


  Övrigt:
  Doom9
  Hela världens primära källa för DivX och XviD relaterade saker. Gå hit om du vill veta mera.
  http://www.doom9.org

  Doom9's forum
  Har du DivX eller XviD relaterade problem, eller bara vill sätta dig in i hur det fungerar? Sök och besök detta forum.
  http://forum.doom9.org

  Guider för att skapa XviD kodningar:
  http://doom9.org/index.html?/xvid.htm
  http://forum.doom9.org/showthread.php?s=&t...&threadid=36915

  Direct VobSub
  En insticksmodul till DirectShow som möjliggör uppspelning av undertexter (subtitles) i nästan alla format som idag finns, både subrips och vobsubs.
  http://vobsub.edensrising.com/vobsub.php

  GSpot
  Ett behändigt litet verktyg som kontrollerar hur en *.avi fil är gjord, vilka CODEC's som använts för bild och ljud, om filen är hel, om den går att rendera mha DirectShow mm. Rekommenderas.
  http://www.headbands.com/gspot/

  Doom9's forumtråd om ffdshow
  hxxp://forum.doom9.org/showthread.php?s=&threadid=23101

  Doom9's forum, bra tråd om AC3
  http://forum.doom9.org/showthread.php?s=&t...&threadid=29299

  MoonLight Odio Dekoda
  Universal Audio (MPEG-1, 2 , AC3(Dolby®)) Decoder. Testa denna, eller de registerinställningar som det tipsas om i Doom9's AC3 tråd ovan om du har problem med att AC3 ljudet inte syncar med bilden.
  http://www.moonlight.co.il/products/mpeg2demuxer.shtml

  TDX anno 2002
  En uppsättning regler och riktlinjer gjorda av proffs inom DivX och XviD kodning. Gjorda för den olagliga "scenen", men är ett MYCKET bra referensverk om du skall göra backuper på dina egna DVD-skivor. Sidan kan ladda väldigt långsamt.
  http://tdx2002.tk/

  OpenDivX hemsida
  http://www.projectmayo.com/

  Ogg Vorbis hemsida
  http://www.vorbis.com/index.psp

  dvd.box.sk
  Har länkar till många nyttiga program för att hantera bl a DivX/XviD samt undertexter.
  http://dvd.box.sk

  AnalogX DXMan
  En användbar utility som listar alla installerade CODECs och filter i din dator. Kan även användas för att avregistrera.
  http://www.analogx.com/contents/download/a...audio/dxman.htm

  VOB fil test
  Här är ett ställe där man kan ladda hem DVD trailers (VOB filer). Lämpligt för att testa MPEG2 och AC3 filter/CODECs.
  http://www.cinenow.com/us/vobtrailer.php3

  -=[FAQ sektionen]=-
  Hur tar jag reda på vilka CODECs som behövs för en viss fil?
  Om det är en *.avi fil kan du göra detta genom att högerklicka på filen i Utforskaren, välja Egenskaper, och sedan fliken "Sammanfattning". Ett annat alternativ är att använda programmet GSpot. Se även denna guiden för mer info om GSpot.

  XviD - Grön bild, konstig bild, eller hackig uppspelning
  I de senaste kompileringarna av XviD CODEC:et har det implementerats ett antal nya funktioner. Filmer kodade med dessa XviD CODEC's kräver antingen samma eller en senare version av CODEC:et för at kunna spelas upp, alternativt de senaste versionerna av ffdshow. Prova att tanka hem den senaste alfa-versionen av ffdshow.

  Ytterligare en anledning till hacking uppspelning kan ha med själva filmens bildrutefrekvens kontra ditt grafikkorts updateringsfrekvens. Det finns för detta ett DirectShow filter som heter ReClock, som ser till att filmen spelas upp med exakt samma frekvens som den vertikala synken på ditt grafikkort, vilket hjälper i många fall.

  XviD/DivX - Dålig bildkvalitet eller grön bild
  Se till att ffdshow hanterar uppspelningen av DivX samt XviD formaten. Start > Program > ffdshow > Configuration. Markera "Codecs" i vänstra menyn och bocka för formaten. En annan viktig inställning är att du skall sätta ditt grafikkorts färgdjup till 32 bitar.

  Vissa grafikkort har även problem med vissa färgkartor i vissa färgdjup. Om du har grön bild t ex, prova med att under ffdshow Configuration > Codecs > Supported output colorspaces avmarkera samtliga "[v] RGB*" alternativ. Markera dem en i taget och prova att spela upp din film.

  XviD/DivX - ljudet försvinner efter x minuter
  Du har en trial-version av ditt AC3 CODEC eller filter. Installera en fullversion. T e x det "AC3 Filter" som länkas ovan, eller det som finns på Doom9's sida.

  XviD/DivX - filmen startar inte alls
  Om du försäkrat dig om att du har alla nödvända CODEC's och/eller filter installerade för att kunna visa din *.avi kan det var så att filen är trasig. Ett enkelt sätt att kontrollera detta på är att skicka den till GSpot som rapporterar om fillängden är korrekt, samt även om den går att rendera (dvs spela upp - en funktion i GSpot v.2+). Du kan även öppna *.avi filen i nandub/virtualdub, som rapporterar ifall den är trasig eller felaktig.

  CODECs och filter - avinstallation
  Om du vill se vilka CODECs eller filter du har installerade kan du göra detta på flera sätt. Ett är att i programmet "GSpot" gå till menyn "View > Installed Codecs". Ett annat är programmet "DXMan", som även kan avregistrera filter och CODECs. Om du vet filnamnet på ditt filter eller CODEC kan du även manuellt avregistrera det, genom att öppna ett kommandofönster (2k/XP: Start > Kör > "Cmd", Win9x: Start > Kör > "Command") och skriva "regsvr32 /u [filnamn]", t ex "regsvr32 /u ac3filter.ax". Kom ihåg att om ditt filter eller CODEC kom med ett installationsprogram, så använd alltid detta FÖRST.

  Mina undertexter visas inte
  Efter att du installerat Direct VobSub och startar en *.avi fil i din mediaspelare skall en liten grön böjd pil dyka upp i din systray (längst ned till höger intill klockan). Finns det ingen liten grön pil där innebär det att DVobSub antingen inte hittat undertextfilen, eller att undertextfilen inte är kompatibel med DVobSub. Detta beror oftast på att:

  1. Undertextfilen inte är döpt till exakt samma namn som *.avi filen och ligger i samma bibliotek. Ett fungerande exempel är:
  C:Filmertjohoo.avi
  C:Filmertjohoo.sub

  Ett annat exempel som fungerar, om man har DVobSub installerat:
  C:Filmertjohoo.avi
  C:Filmertjohoo.English.srt
  C:Filmertjohoo.Swedish.srt

  2. Undertextfilen är felaktig. En MicroDVD undertext skall ha filsuffixet *.sub (EJ *.txt). En SubRip *.srt, en Substation Alfa text *.ssa, en SAMI *.smi, samt en uppsättning vobsubs *.idx + [antingen *.sub eller *.rar] + *.ifo (äldre vobsub formatet). Exempel:
  C:Filmertjohoo.avi
  C:Filmertjohoo.idx
  C:Filmertjohoo.rar

  Ytterligare en felaspekt är att själva undertexten innehåller fel. Det finns program som kan kontrollera om undertexter innehåller fel. "SuDix" är ett sådant program, "Subtitle Workshop" ett annat. Bägge programmen kan hittas via länkar på dvd.box.sk. Vissa enklare fel, såsom att numreringarna i en SubRip inte är kronologiska, kan fixas automatiskt genom att öppna texten i "Subtitle Studio" (obs, öppna inte formaterade undertexter i "Subtitle Studio", då tas formateringen bort utan varning!).

  Det visas dubbla undertexter
  Vissa spelare har inbyggt stöd för visning av undertexter. WMP v.6.4 stödjer t ex SubRip formatet utan att DVobSub är installerat (Visa > Bildtext). Se därför till att stänga av eventuella inbyggda undertextfunktioner om du har DVobSub installerat. DVobSub har generellt sett bättre stöd för undertexter än de inbyggda funktionerna i diverse mediaspelare, så det rekommenderas alltså att stänga av de inbyggda funktionerna.

  Min bild är upp-och-ned
  Det kan ibland hända att bilden visas upp-och-ned tillsammans med DVobSub. Högerklicka då på den lilla gröna pilen i systrayen intill klockan och välj "flipped picture".

  Min TV-ut fungerar inte på grafikkortet[LIST]Se till att ha ditt operativsystem updaterat
  Installera senaste Service Packet för ditt operativsystem. Dessa återfinns på Microsofts hemsida. Se även till att ha de senaste drivrutinerna för ditt moderkort, t ex VIA 4-in-1 om du har ett VIA chipset baserat moderkort.
 • Se till att ha uppdaterade grafikkortdrivrutiner
  GeForce-baserade kort: Uppdatera dina drivrutiner med de senaste WHQL certifierade drivrutinerna från nVidias hemsida (v.40+). Använd inte en massa "tweakade" drivrutiner. Ett komplement till TV-ut funktionen i drivrutinerna för GeForce-baserade är programmet TV-tool.

  ATI-kort: Använd ATIs Catalyst drivrutiner. I dessa kan du välja utenhet.

  ps
  Stäng av funktioner såsom "nView", "dualhead" och annat trams om du vill säkerställa funktionalitet. Om du använder en bärbar dator kan det hända att det finns specialskrivna drivrutiner. Se tillverkarens hemsida.
 • Se till att ha uppdaterat DirectX
  Tanka hem och installera senaste versionen av DirectX från Microsofts hemsida.
 • Se till att uppspelningen fungerar på datorskärmen först
  Installera alla nödvända CODECs och filter. Använd en mediaspelare som fungerar ("Radlight" rekommenderas ej).
 • Kontrollera TVn och ditt kablage
  Om du har SVHS ut från ditt grafikkort måste din TV ha stöd för SVHS signaler i den ingång du skall koppla in kabeln. Många TV apparater stöder bara SVHS signaler på den ena SCART kontakten, annars får du bara svart-vit bild. Läs manualen. Ett vanligt förekommande fel gällandes SVHS kablage är faktiskt att de känsliga pinnarna i kontakten blivit böjda eller har gått av.
 • Inställningar
  I Sverige har vi TV-systemet PAL (PAL-B eller PAL-G). Se till att ställa in detta om det inte är gjort (en NTSC inställning resulterar i svart-vit bild). Se även till att signalen är vald till SVHS om du använder det, annars composite. När man kör TV-ut är det lämpligt att använda sig av 640x480 eller 800x600 punkters upplösning med 32 bitars färgdjup. Det är även ofta nödvändigt att justera flicker, kontrast, ljusstyrka och andra inställningar innan man får det bra.

Spellistor till Windows Media Player eller Media Player Classic
Du vill skapa en spellista för att på så sätt kunna spela upp flera delar av en film eller flera låtar t ex.

MS har ett ASX (Active Streaming Redirector) format som från början gjordes för att omdirigera strömmande media på webbservrar. Detta är en textfil i ett XML (HTML) liknande format som enkelt kan skapas och redigeras i t ex notepad. Så här kan det ut:
CODE
<ASX version="3.0">

<ENTRY><REF href="Musikfil1.mp3" /></ENTRY>

<ENTRY><REF href="Musikfil2.mp3" /></ENTRY>

<ENTRY><REF href="Filmfil1.avi" /></ENTRY>

</ASX>

En ASX fil kan användas för att ange referenser till alla format som stödjs och kan spelas upp av Windows Media Player. Dvs alla format som du har ett CODEC eller filter installerat för. Detta innebär att du kan lägga in både ljudklipp och filmer i en ASX fil (MP3, OGG, ASF, AVI, MPG mm). en beskrivning av ASX formatet hittar du här. Mer exempel från MS hittar du här. Ett lite mer avancerat exempel:
CODE
<ASX Version = "3.0">

<ABSTRACT>Exempel på en ASX fil som används som en spellista</ABSTRACT>

<AUTHOR>Masken</AUTHOR>

<TITLE>The Matrix</TITLE>

<MOREINFO HREF="http://akas.imdb.com/Title?0133093" />

<ENTRY>

<TITLE>CD 1</TITLE>

<REF HREF="D:Privat_DVD_BackupMatrixMatrix_CD1.avi" />

</ENTRY>

<ENTRY>

<TITLE>CD 2</TITLE>

<REF HREF="D:Privat_DVD_BackupMatrixMatrix_CD2.avi" />

</ENTRY>

</ASX>

Det finns även program för att skapa ASX filer, t ex ASX Maker och makeASX.

[size=10]ps:
Kommentarer, felaktigheter, kompletteringar etc är varmt välkomna! smile.gif

Jag tar inget ansvar för den information som finns här, eller på de hemsidor som detta inlägg refererar till. Inte heller vad eventuella läsare gör med informationen. Det är inte heller säker att all information i detta inlägg är korrekt.


2002-11-13, Rev00
2002-11-18, Rev01: Fixade lite stavfel.
2002-11-26, Rev02: Lade till en FAQ-sektion
2002-11-26, Rev03: Uppdaterade FAQ-sektionen litet
2002-12-06, Rev04: Uppdaterade FAQ:en samt Länkar litet
2002-12-13, Rev05: Lade till "filmen startar inte alls", samt ytterligare ett DVobSub exempel.
2003-01-06, Rev06: Uppdaterade FAQ:n med AC3 filter, tack Mr.S & Boris. Lade till "CODECs och filter - avinstallation".
2003-01-11, Rev07: Lade upp 2 länkar till Guider för XviD kodningar
2003-01-23, Rev08: TV-ut guide tillagd
2003-02-27, Rev09: Referenser till ReClock DS filter tillagt. Tipstack till Ineluki.
2003-02-28, Rev10: Lade till info om färgkarteinställningar i ffdshow.
2003-03-05, Rev11: Lade till info om ASX spellistor.
2003-03-21, Rev12: Lade till länk till VOB filer.
2004-01-07, rättat lite kod
PM
Top
0 användare läser det här ämnet (0 gäster och 0 anonyma användare)
0 medlemmar:

Topic Options Closed TopicStart new topicStart Poll

 [ Script Execution time: 0.0233 ]   [ 11 queries used ]   [ GZIP aktiverat ]